Skip links

Tijd voor Texel

Voor deze blog nemen we je een jaar terug mee in de tijd. Maar dat maakt deze blog alles behalve gedateerd. Want het is dan wel zo dat wij vorig jaar al een tripje naar Texel maakten, de activiteiten kunnen allemaal gewoon weer ondernomen worden after corona. Daar houden wij ons maar aan vast, terwijl we jullie alvast lekker maken met een blog boordevol heerlijke cultureel verantwoorde tips op Texel!

Op uitnodiging van @tijdvoortexel bezochten we in februari 2020 het grootste Waddeneiland. Het was voor ons allebei alweer zo’n 20 jaar geleden dat we daar voor het laatst voet aan wal zetten, dus dat werd wel weer de hoogste tij(d). Deze meisjes houden namelijk niet alleen van musea, maar ook van de natuur, lekker eten en cultuur snuiven in de breedste zin van het woord. We hebben ondervonden dat Texel daar meer dan prima geschikt voor is, waarbij we met name onderstaande hotspots kunnen aanbevelen.

Goed. Laten we beginnen met de belangrijkste informatie. Waar zijn die musea op het eiland? Een weekend uitwaaien op Texel is heerlijk, maar een museumbezoek is voor ons als museummeisjes natuurlijk onmisbaar om er écht een geslaagd weekend van te maken.

Kaap Skil in Oudeschild

Museum Kaap Skil in Oudeschild is gevuld met indrukwekkende vondsten van de zeebodem en heeft een bijzondere geschiedenis; het is begonnen als een eenmalige tentoonstelling van opgedoken en gejutte spullen. Dit was echter zo’n succes, dat het museum alweer 40 kaarsjes uit mag blazen!

Het entreegebouw met de grootste maritieme maquette van de wereld vonden we al indrukwekkend, maar tussen de verzamelde ‘troep’ lopen in de skuur waar het allemaal begon? Daarvan vielen onze monden open van verbazing. Het leven met, van en bij de zee wordt in één oogopslag duidelijk en daar kon conservator Alec ons prachtig over vertellen.

Tip: Kaap Skil is onderdeel van Stichting Texels Museum. Zo kun je met een combiticket (verkrijgbaar aan de kassa) ook naar @vuurtorentexel en @ecomaretexel.

Impressie van Kaap Skil

Juttersmuseum Flora

Een dag geen museum, is een dag niet geleefd. Zo ook tijdens ons weekend op Texel. Want toen we vanuit de auto een glimp van het terrein van @juttersmuseumflora opvingen, zag het er in de regen alsnog bezoekwaardig uit. In plaats van onze paraplu’s – we waren niet zo goed voorbereid als @allesiscultuur – zetten we onze liefdevolle zonnebrillen op en snuffelden tussen alle gevonden snuisterijen. Ja, in het grootste juttersmuseum van de wereld waren we wel even zoet. We hadden niet verwacht dat het strandjutten ons zo kon boeien. En zo werd er zelfs een souvenir in de museumwinkel gekocht.

Tip: Bezoek je het Schipbreuk- en Juttersmuseum op een mooie, zonnige dag zónder regen? Neem dan je picknickmand mee, terwijl je de kids lekker laat uitrazen in de speeltuin.

Impressie van Juttersmuseum Flora

Ecomare

Terwijl Texel langzaamaan ontwaakt, staan wij op een druilerige zaterdagochtend in Ecomare. Dat dit een zeehondenopvang is, wisten we. Maar dat er ook een natuurmuseum te vinden is, was nieuwe informatie voor ons!

Toen we kennis hadden gemaakt met zeehondenpup Fred, toekeken hoe de bejaardensoos (de zeehonden hè) gevoederd werd en we de bruinvissen zowel onder als boven water hadden begroet, was het tijd om meer te ontdekken over Werelderfgoed Waddenzee en de Noordzee in het overdekte gedeelte van Ecomare. Daar strandden we onder andere op de Walviszaal. Waarbij de enorme skeletten, blauwe kleur en bijzondere belichting lekker met elkaar samensmolten. De skeletten – van walvissen en dolfijnen – die je hier kunt bekijken, zijn allemaal in de buurt van Texel aangespoeld. Wij voelden ons behoorlijk klein toen we met de reusachtige schedel van een 15 meter lange potvis poseerden. Het is maar goed dat zo’n gigantisch zoogdier niet hoeft te flossen!

Het bourgondische leven

Eten. Natuurlijk deden we dat tussen al onze avonturen ook. Of eigenlijk was alles wat we voorgeschoteld kregen tegelijkertijd één avontuur. De keuken had op alle plekken z’n best voor ons gedaan.

Lunchen bij Strandpaviljoen XV
We begonnen onze trip met een uitgebreide lunch in culinair strandpaviljoen XV bij Paal 15. En in tegenstelling tot februari 2021 met sneeuw, konden we in februari 2020 vanaf de mooi ingerichte strandtent zelfs zónder jas in het winterse zonnetje het strand oplopen. Wow, we waren nog maar een paar uur op het eiland gearriveerd en hadden voor de lunch al twee toffe fotoshoots gedaan. Dat maakt hongerig, dus we lieten al het lekkers goed smaken.

Logeren bij Prins Hendrik Hotel
We logeerden bij Prins Hendrik, dat niet alleen een hotel is, maar ook een bungalowpark. Iedere ochtend strompelden we – het zand nog uit onze ogen wrijvend – naar het restaurant voor een uitgebreid en fijn ontbijt. De geur van koffie en verse jus zorgde ervoor dat we in combinatie met een stevig ontbijt de rest van onze volgeplande dagen prima konden volhouden. De kamers waren prima, de bedden sliepen heerlijk en we hebben vernomen dat de badkamers een renovatie hebben ondergaan, winning!

Culinair genieten bij BOSQ
“In een stijlvolle ambiance geniet je bij BOSQ van onze lokale keuken die samenvloeit met mediterrane smaken en een vleugje temperament,” aldus de Instagrambiografie van restaurant BOSQ. En wij kunnen beamen dat hier niets aan gelogen is. We genoten van overheerlijke gerechtjes, waarbij prima rekening werd gehouden met de allergie en exquise smaak van Danielle. Uren tafelen later leek de tijd voorbij gevlogen, wat een verwennerij… De gerechten waren één grote smaaksensatie én tevens een lust voor het oog.

Idyllische sferen in ’t Pakhuus
Stel, je bent met een stel Instagrammers op stap. Dan kan het weleens gebeuren dat je te laat komt voor het diner. We móesten namelijk wel een pitstop maken bij Molen Het Noorden, met prachtige ondergaande zon. Zelfs de locatie – restaurant ’t Pakhuus – van ons etentje was prachtig in het zonlicht en daarmee al net zo fotogeniek. We schoven daarom iets later aan tafel, waarna het ene prachtig opgemaakte bord na het andere op tafel werd gezet. De bijpassende wijn vloeide rijkelijk en zelfs het toetje werd tot het laatste hapje smakelijk verorberd.

Kaasfondue van Wezenspyk
De echte Texelse cultuur combineren met wijn en spijs midden tussen de Texelse weilanden? Breng dan een bezoek aan Wezenspyk. Wij kregen er een rondleiding op de schapenboerderij, leerden hoe kaas werd gemaakt in de kaasmakerij en smulden aansluitend van een kaasfondue in het Kaascafé (maar een kopje koffie of kaasplankje kan natuurlijk ook). Dat de kazen van Wezenspyk geregeld in de prijzen vallen, verbaasde ons niks… Durf jij het aan om de Texelse Bierkaas te proeven?

Impressie van ons avontuur op Texel:

En dan hieronder nog een Google Maps kaartje met alle must sees when on the island Texel. Speciaal voor jou samengesteld door je eigenste Dutch Girls in Museums Danielle en Iris. Handig: sla het kaartje op zodat je ‘m (voor later gebruik) altijd bij de hand hebt!

Ben jij al eens op Texel geweest? En wat zijn daar jouw favoriete hotspots?

Credits fotografie: Willemien Kamps en Iris Zaagman.

Leave a comment