De humor van kunst inzien. Soms is het in één opslag zichtbaar en soms heb je daar meer context nodig, zoals een mooi verhaal. En daar komen de gratis Humor In Kunst-audiotours van Theater Diligentia om de hoek kijken. Ontdek vier Haagse musea in Museumkwartier Den Haag door de ogen van cabaretiers. Alle tours zijn tijdelijk te luisteren, dus wees er snel bij!
In deze blog vertellen we je meer over het kietelen van jouw lachspieren, welke cabaretiers aan het woord zijn én in welke musea van Museumkwartier Den Haag je precies moet zijn! Hahave fun!
Een voorproefje van Diligentia
Hoe werkt het?
Met de Humor In Kunst-audiotours ontdek je de museumcollectie van verschillende musea in Museumkwartier Den Haag. Theater Diligentia vroeg hiervoor een aantal cabaretiers die regelmatig bij hun op het podium staan. Het is een vermakelijke aanvulling op jouw museumbezoek geworden, maar hoe werkt die audiotour eigenlijk?
Bij ieder museum (Haags Historisch Museum, Mauritshuis, Museum Bredius en Rijksmuseum de Gevangenpoort) kom je bij de ingang een gezellige fotolijst tegen van de desbetreffende cabaretier (Sjaak Bral, Glodi Lugungu, Fuad Hassen en Anne Neuteboom). Op deze fotolijst vind je een QR-code die je scant met je mobiele telefoon.
Ja, je leest het goed! Je luistert de audiotour via je smartphone, dus vergeet niet om je oordoppen of koptelefoon mee te nemen.
Na het scannen van de QR-code vul je jouw e-mailadres in, kies je het juiste museum en kun je gaan genieten. In het museum zijn de werken (of ruimtes) te herkennen aan het Humor in Kunst-logo, zodat je precies weet bij welk kunstwerk je moet zijn (hoewel dit ook staat aangegeven in de audiotour omgeving).
Veel luisterplezier!
1. Museum de Gevangenpoort
“Cabaretier Anne Neuteboom vertelt je alles wat je wel én misschien niet wilt weten over Museum de Gevangenpoort. Neuteboom ging op onderzoek uit wat er vroeger zoal gebeurde als je je had misdragen: “Ja, dat is serieuze shit. Maar je mag best lachen”. Ook wij bezochten Rijksmuseum de Gevangenpoort. Met onze telefoon en oortjes in de aanslag, voor de Humor in Kunst audiotour.”
Zoals je in onze vorige blogpost Ontdek Museumkwartier Den Haag leest, werd de middeleeuwse poort in de 15e eeuw de belangrijkste gevangenis van het machtige Hof van Holland. Met meer dan 700 jaar geschiedenis valt er dus genoeg te vertellen! De audiotour neemt ons als startpunt mee naar de kelder, de voormalige woonruimte van de cipier (en zijn gezin!). Ja, wij hoorden en jij leest het goed: ook de kinderen van de cipier woonden in deze gevangenis tussen het schavot. We vervolgen de audiotour van de Examineerkamer naar de guillotine op de binnenplaats.
In de gevangenis treffen we verhalen aan in het Gajool, waar verdachten moesten wachten op hun examinering en berechting. Wij leerden dankzij de audiotour de échte betekenis van het scheldwoord secreet en vervolgen de route via één van de vele trappen richting de Ridderkamer. Dit was een cel voor de allerrijkste mensen, waarvan Cornelis de Witt de beroemdste is geweest.
En wie zaten er vast in de Gijzelkamer? Wat is er te zien in de Stockzolder? Of wat gebeurde er in de Pijnkelder? Anne Neuteboom vertelt je er alles over in de Humor in Kunst audiotour tijdens jouw bezoek aan Rijksmuseum de Gevangenpoort!
2. Museum Bredius
Ontdek 15 kunstwerken in Museum Bredius door de ogen van Fuad Hassen. Het eerste kunstwerk dat we met een Humor In Kunst-logo tegenkomen, is een schilderij van Jan Steen. We leren over de details die we voor ons zien, verstopt als kleine hints. Na dit eerste fragment hebben we de smaak te pakken, samen met Fuad naar kunst kijken blijkt een succes!
Fuad vertelt ons over de bijzondere vondst van Willem Buytewech’ Herbergscene. Hij laat ons anders kijken naar de Perspectiefkast van Samuel van Hoogstraten. Het is één van de zes overgebleven 17e-eeuwse perspectiefkasten die nog bestaan en bovendien de enige in Nederland!
Ook krijgen we een anekdote over Bredius himself voorgeschoteld; een portret uit 1918 van de dan 63 jarige Dr. Abraham Bredius, geschilderd door Johannes A. van Welie. Ook komen er verhalen voorbij over onder andere de Varkensmarkt in Den Haag, een drinkende monnik en een schilderij dat ook wel gekscherend de Donald Trump wordt genoemd.
Het schilderij van Philips Koninck: Bacchusfeest (1654) bezorgt ons – al voor de woorden van Fuad – een glimlach op ons gezicht. We kijken naar een jubelende, drinkende man. Logisch. Want Fuad leert ons dat een Bacchusfeest staat voor een losbandige viering of wijnfeest. In de sfeer van carnaval. Ook de audiotour met Fuad Hassen blijkt een feestje. En zo vervolgen wij met een glimlach onze weg naar het volgende museum.
In de audiotour omgeving zie je bij elk videofragment het betreffende kunstwerk als startbeeld. In Museum Bredius herken je ze aan het Humor In Kunst-logo.
Humor in Kunst in het Mauritshuis
3. Mauritshuis
Fuad Hassen zocht 15 kunstwerken uit in Museum Bredius. En Glodi Lugungu mocht hetzelfde doen in het Mauritshuis. Lugungu: “Verwacht geen uitgebreide details over bijvoorbeeld de techniek, verheerlijking of respect voor het werk. Want ik ben een comedian”. Met absurditeit en humor neemt Lugungu je mee in de verhalen die hij ziet in een schilderij. Loop rond, open je oren en geniet samen met Lugungu van de schatten van het Mauritshuis.
We staan allereerst stil voor een audiofragment bij de portretten van Anna Wake en Peeter Stevens door Anthony van Dyck. Wist jij dat de schilder Van Dyck na Rubens dé Vlaamse portrettist van zijn tijd was? Hij was geliefd omdat hij zijn opdrachtgevers net iets mooier en eleganter maakte dan ze werkelijk waren. Wij vragen ons dan ook af hoe Anna en Peeter er écht uit hebben gezien.
Dan Het aardse paradijs met de zondeval van Adam en Eva (1615) door Jan Brueghel de Oude en Peter Paul Rubens. Het is (ook) een mooie weergave van het paradijs. Maar of het er ook daadwerkelijk zo uit heeft gezien? We weten namelijk allemaal hoe dit verhaal afloopt. Opvallend is dat dit schilderij vervaardigd is door niet één, maar twéé beroemde Vlaamse meesters: Rubens en Brueghel. Ze maakten meer van dit soort schilderijen, die bedoeld waren als spektakelstukken waarin het beste van beiden samen kwam.
Verder brengt de Humor in Kunst audiotour ons langs boerenkermissen, een plafondschildering en een lachende man. Inclusief scherpe analyses van Lugungu. We bekijken een schilderij van de allereerste influencer ooit, de allereerste gender reveal party en een wereldkampioenschap stokpaard rijden (Lugungu’s woorden). Welke schilderijen bij deze omschrijvingen horen? Dát mag jij zelf komen bekijken en beluisteren in het Mauritshuis.
4. Haags Historisch Museum
Sjaak Bral selecteerde zijn favoriete kunstwerken uit het Haags Historisch Museum. Ja, ook dit werd een selectie van 15 werken. De Haagse cabaretier heeft een heerlijk Haags accent, wat natuurlijk weer een perfecte match is met de Haagse Historische verhalen.
Bekende plekken als de Hofvijver, het Binnenhof en de Ridderzaal komen voorbij in de messcherpe anekdotes van Bral. Dan stuitten wij – net als Bral – op een cartoon van Haagse Harry, getekend door Marnix Rueb. Volgens Bral komt de beste humor van oudsher uit Den Haag. Hij noemt de stad ‘hofleverancier van talentvolle grappenmakers’. Wat ons doet denken dat de Humor in Kunst audiotours op de perfecte plek zijn uitgerold.
Ook komt de moord op de gebroeders De Witt weer voorbij. In één schilderij zijn in ca. 1672 alle scenes uit deze dramatische gebeurtenis in onze geschiedenis vastgelegd door Pieter Frits. Als een soort voorloper van het stripverhaal, aldus Bral. 1672 staat ook wel bekend als het Rampjaar. En daar is dan weer een tentoonstelling over te zien in het Haags Historisch Museum.
Formeren is dineren. Een beroemde uitspraak van Alexander Pechtold, weet Bral ons te vertellen. Politieke tegenpolen zaten regelmatig bij elkaar aan tafel in restaurant Garoeda (tegenwoordig Garuda by Ron Gastrobar Indonesia). Zo ook op een foto dat Bral selecteerde, van een aantal tafelende politici uit verschillende partijen uit 2017. Na dit tafereel komen we dankzij Sjaak Bral zelfs op de zolder terecht en gluren we samen met Bral in onze oren naar het Grote Poppenhuis…
Zo zit deze blog al boordevol feitjes, waarmee wij hoge ogen kunnen gooien op verjaardagen, feesten en partijen. En dan hebben wij nog láng niet alle fragmenten gedeeld. Dus denk jij, hé dat klinkt mij als een audiotour in de oren? Kom dan naar Museumkwartier Den Haag!
Ga op zoek naar het Humor in Kunst-logo!
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Museumkwartier Den Haag.
Credits fotografie: Iris Zaagman / tekst: Danielle Lakeman.
Ps. Lees ook onze blog over Museumkwartier Den Haag.