Skip links

Ontdek Museumkwartier Den Haag

Een cultureel walhalla. Zo zouden wij Museumkwartier Den Haag noemen. Met 14 culturele locaties, op loopafstand van elkaar, kun jij hier optimaal je culturele hart ophalen. Ontmoet net als wij de oude meesters en nieuwe helden. Want in deze blog vertellen wij je álles wat je wilt weten over de verschillende musea, galeries en theaters in het bruisende Museumkwartier! 

HIER is het Museumkwartier

Het voelt als een compact museumstadje, midden in het stadshart van hofstad Den Haag. Wij dompelden ons een weekend lang onder om zowel culinair als cultureel te genieten in het Museumkwartier. Werelds en vol historie rond de historische Hofvijver, de mondaine Denneweg en het Lange Voorhout. Wij ontdekken hier dat oude meesters en nieuwe helden hand in hand gaan. Want de museale oude meesters stralen hier naast creatieve pioniers en jonge podiumhelden in de Koninklijke Schouwburg, Theater Pepijn en Theater Diligentia.

Daarnaast is het Museumkwartier is dé plek van Vermeer en Rembrandt, in het Mauritshuis en Museum Bredius. Van de optische illusies van Escher in Het Paleis. Neem een duik in de geschiedenis in het Haags Historisch Museum en de eeuwenoude gevangenis de Gevangenpoort. Geniet van de koninklijke allure in Galerij Prins Willem V of ontdek moderne kunst in West Den Haag en Pulchri Studio.

En wanneer je dacht dat deze reeks van musea nog niet genoeg was, vonden er tijdens ons weekend in Museumkwartier Den Haag nog allerlei andere activiteiten plaats. Nee, dat bruisende in de inleiding overdreven wij zeker niet! Want op het Lange Voorhout sierde de Antiek- en Boekenmarkt en de Swan Market. Ook was het Open Monumentendag, waarbij twee dagen lang talloze monumenten in het Museumkwartier hun deuren openden. Dus of je nu één dag het Museumkwartier bezoekt, een weekend of een midweek… je houdt altijd iets over om voor terug te komen met zo’n boordevolle culturele agenda!

Mauritshuis

200 jaar Mauritshuis

Wij startten ons weekend met een feestje! En dat is niet alleen omdat Iris net jarig is geweest. In 2022 is het 200 jaar geleden dat het Mauritshuis (ooit gebouwd als woonhuis voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen) een museum werd. Het jubileum wordt het hele jaar gevierd met feestelijke, bijzondere en iconische tentoonstellingen. Waarbij wij de fototentoonstelling FLASH | BACK bezochten. Tijd voor een flashback naar ons bezoek aan het Mauritshuis:

Het is bijzonder, wanneer je beseft dat miljoenen ogen de afgelopen 200 jaar de schilderijen van het Mauritshuis bewonderden. De meesterwerken maken bij een ieder al eeuwenlang allerhande gevoelens los. Dus wat gebeurt er als de kunstenaars van nu verder gaan waar de oude meesters waren gebleven? Dát ontdek je in de fotografietentoonstelling FLASH | BACK.

Zestien topfotografen (waaronder Erwin Olaf, Rineke Dijkstra, Anton Corbijn en Sanja Marušić) lieten zich inspireren door verschillende schilderijen uit het museum. Zo ben je in iedere zaal van het Mauritshuis steeds één flits verwijderd van een nieuw meesterwerk. Hangend, liggend of staand tussen hun zeventiende-eeuwse inspiratiebronnen van onder andere Rembrandt, Vermeer en Jan Steen.

Wij genoten van de prachtige, indrukwekkende fotowerken, vervaardigd door fotografen van Nederlandse of Vlaamse bodem. Ja, dat heb je goed; net zoals de herkomst van de ‘oude’ meesters. De tentoonstelling is een mooie samensmelting van tegenstellingen. Geen enkele foto is een remake van het originele schilderij, maar een inspiratiebron voor een eigen vertaling en dito eigen verhaal anno nu. FLASH | BACK is daarom zeker een aanrader. Maar dan moet je wel snel zijn. Want de fototentoonstelling is nog maar t/m 16 oktober 2022 te zien!

Ben je benieuwd naar de volgende tijdelijke tentoonstelling of andere 200 jaar Mauritshuis activiteiten? Kijk dan op Mauritshuis.nl.

Mauritshuis
Mauritshuis
Mauritshuis

Mauritshuis

Galerij Prins Willem V

En dan nog even dit: de nabijgelegen Galerij Prins Willem V, de plek waar de collectie van het Mauritshuis ooit begon, is een bezoek eveneens meer dan waard. Wij bezochten de Galerij voor het eerst en genoten daarbij van de oase van rust. Omringd door kunst maakten we uitgebreid de tijd om de schilderijen te bekijken. De ingang van Galerij Prins Willem V vind je bij Rijksmuseum de Gevangenpoort.

Rijksmuseum de Gevangenpoort

Wat een heerlijke smooth overgang; van het Mauritshuis naar Galerij Prins Willem V naar Rijksmuseum de Gevangenpoort. Smooth gaat het bij ons weekend in het Museumkwartier sowieso. Want doordat alle locaties zich maar op een paar minuten loopafstand bevinden, zijn we weinig tijd kwijt aan reizen.

Het was vroeger echter minder smooth wanneer je in de eeuwenoude gevangenis de Gevangenpoort belandde. We krijgen een ietwat unheimisch gevoel tijdens ons bezoek aan wat ooit de hoofdpoort van het kasteel van de Graven van Holland was (beter bekend als het Binnenhof).

Vervolgens werd de middeleeuwse poort in de 15e eeuw de belangrijkste gevangenis van het machtige Hof van Holland. De poort werd uitgebreid met donkere cellen; hier moesten verdachten wachten op hun ondervraging en de berechting in het Gerechtsgebouw. In de Pijnkelder konden ze tot een bekentenis worden gebracht. Luguber.

Toch vinden wij de verhalen die weerklinken uit de Gevangenpoort ook interessant. Want wist jij dat Cornelis de Witt en Dirk Volckertszoon Coornhert in de Gevangenpoort hebben vastgezeten? Zij hadden hun eigen luxe cel, ontdekten wij tijdens ons bezoek. En vanuit de Vrouwenkamer werpen we heimelijk een blik naar buiten. We ontdekken dat de vrouwen vanuit hun cel uitkeken op de Hofvijver en het (jawel, daar heb je dat woord weer) bruisende stadsleven.

Sinds 1882 is de Gevangenpoort een rijksmuseum met de nationale collectie martel- en strafwerktuigen. Nederland in 2022 lijkt daarbij toch zo erg nog niet. Verder vertelt het museum het verhaal van misdaad en straf van de 15e tot de 19e eeuw. Van vier eeuwen opsluiten, verhoren en straffen.

Kinderen kunnen in de nieuwe tentoonstelling veel zelf ontdekken. En om de verhalen van de gevangene, de cipier, de beul of de rechter te beleven, ontvang je bij aanvang van het gerechtsgebouw of het eeuwenoude cellencomplex een interactieve audiogids. Ook zijn er dagelijks rondleidingen met een gids. Vervolgens kun jij na afloop je zegeningen tellen, wanneer je na je bezoek aan het museum in alle vrijheid de Poort weer mag verlaten.

Gevangenispoort
Gevangenispoort

Rijksmuseum de Gevangenpoort

Haags Historisch Museum

In bovenstaande musea van Museumkwartier Den Haag neem je al een stukje Haagse geschiedenis in je op, maar het Haags Historisch Museum spant daarin – what’s in a name – uiteraard de kroon. De vaste presentatie vertelt je op een interactieve manier in vogelvlucht de geschiedenis van Hofstad Den Haag. Zoek je meer verdieping? Daarvoor zijn de tijdelijke tentoonstellingen opgetuigd. De tentoonstelling Rampjaar is te zien t/m 13 november 2022 en vanaf begin dit jaar is er op de begane grond de tentoonstelling Macht – 800 jaar Binnenhof te zien. 

De tentoonstelling Rampjaar gaat over een vijandelijke invasie. Paniek. En een gruwelijke moordpartij. Het is het jaar 1672. Weet je nog, hoe we zojuist in onze vorige alinea vertelden over Cornelis de Witt, achter de tralies in de Gevangenpoort? Hij werd, samen met zijn broer Johan de Witt, vermoord door leden van plaatselijke schutterijen in de zomer van 1672. De lichamen van de gebroeders De Witt werden ernstig verminkt. Geen van de daders werd gestraft. Deze politieke moord midden in het Rampjaar is een gedenkwaardige gebeurtenis in de geschiedenis van Nederland. Hoe kijken we daar 350 jaar later tegenaan? In de tentoonstelling wordt een vergelijking met crisisjaar 2020 gemaakt, het jaar waarin corona opduikt. Een vergelijking die op zijn minst opmerkelijke parallellen oplevert. En wat zegt dit over de manier waarop wij omgaan met toekomstige rampen en crises?

Macht – 800 jaar Binnenhof. Een verhaal van macht en tegenmacht, emancipatie, democratie en het Nederlandse polderen. We ontdekten in het Haags Historisch Museum unieke voorwerpen en kunststukken die de geschiedenis van het Binnenhof laten zien. Zoals de troon van koning Willem III en de buttons van Haagse Dolle Mina’s. De mooiste en meest speciale prinsjesdaghoeden sieren het plafond en de posters van de anti-kruisrakettendemonstratie zie je terug. Wij waren blij verrast door de prachtige vormgeving van deze tentoonstelling. Je hoeft dan ook niet bang te zijn voor een traditionele geschiedenisles. En oh ja, loop (of lift) in het Haags Historisch Museum ook even naar zolder, voor het poppenhuis van Lita Ranitz!

Ps. Het Haags Historisch Museum wordt de komende jaren ingrijpend verbouwd. Het museum gaat de entree verplaatsen naar het Tournooiveld. Ook komen er vier nieuwe zalen. Voor ons een reden om weer terug te komen wanneer de verbouwing voltooid is!

Haags Historisch Museum

Museum Bredius

Tijdens ons weekend in Museumkwartier Den Haag bezochten wij voor het eerst Museum Bredius. In een 18e-eeuws herenhuis aan de Hofvijver bekeken we de bijzonder mooie privécollectie van kunstverzamelaar Abraham Bredius. We lopen tot onze verrassing langs schilderijen van talloze grootheden, zoals Albert Cuyp, Jan Steen en d’ Hondecoeter. Ook komen we een aantal schetsen van Rembrandt, Nicolaes van Berchem en Salomon van Ruysdael tegen!

Bij de kassa ontdekten we een erg leuke kinderspeurtocht; het is dat we onze camera’s al in onze handen moesten houden om mooie content voor jullie te schieten, maar anders waren wij er zelf vandoor gegaan met een pen in de ene en de speurtocht in de andere hand.

Goed. Dan nu wat over de achtergrond van Museum Bredius. Samengevat: de erfenis van Abraham Bredius (1855-1946) aan gemeente Den Haag, bestaande uit meer dan 200 schilderijen, maar ook tekeningen, antieke meubelen, zilver, kristal en porselein. Het museum ademt een huiselijke sfeer, wat natuurlijk mede komt door de antieke meubelen die de ruimtes (naast de kunst) vullen. Het is een herenhuis met allure, waarbij de oorspronkelijke staat van het museum bewaard is gebleven. Het zonnetje schijnt in verschillende ruimtes door een kier in de ramen en verlicht vrolijk de Hollandse zeventiende-eeuwse schilderkunst.

Wij zijn onder andere onder de indruk van het unieke schetsboek van Jan van Goyen (1596-1656), die Abraham Bredius in 1900 kreeg van een een bevriende Parijse kunsthandelaar. In het museum kun je een reproductie doorbladeren. Het origineel ligt veilig onder een vitrine. Het is het enige schetsboek van Jan van Goyen dat nog intact is, gevuld met zo’n 100 tekeningen. De schilder maakte in 1644 vanuit zijn woonplaats Den Haag tochten in de omgeving en tekende impressies van het Hollandse landschap. In zijn atelier verwerkte hij deze krijtschetsen in schilderijen.

Een ander werk waar ons oog op viel is één schilderij dat bestaat als twee delen. In 1931 kocht Abraham Bredius namelijk een vreemd schilderij. Het was geschilderd door Hendrick Aerts en toont een man die door de dood met een zeis begeleid wordt naar zijn graf. Het bleek het rechterdeel te zijn van een veel groter schilderij, de Allegorie op de ouderdom en de dood. Museum Bredius was dan ook verheugd toen bleek dat in Zweden het ontbrekende deel van dit stuk opdook én dat zij dit stuk hebben weten te verwerven.

Het gebeurde vroeger vaker dat een schilderij in stukken werd gesneden; meerdere delen los verkopen leverde meer geld op dan één groot schilderij aan de m/v/x te brengen. Dit gebeurd ook met één van de andere topstukken van Museum Bredius: De huwelijksnacht van Tobias en Sarah van Jan Steen. Het is bijzonder hoe de wijze waarop schilderijen in het verleden in tweeën gedeeld zijn en door toeval of jarenlange research weer bijeen zijn gekomen.

Museum Bredius

Escher in Het Paleis

In Escher in Het Paleis lieten wij ons verrassen door de meesterwerken van M.C. Escher. Met ruim 120 prenten zijn in dit museum de bekendste werken uit het oeuvre van Maurits Cornelis  Escher (1898-1972) te bewonderen in een koninklijke ambiance: het voormalige winterpaleis van Koningin-Moeder Emma. Escher was een man die zich constant bleef verbazen over de wonderlijke wereld om zich heen. En de wereldberoemde Nederlandse graficus boeit nog altijd jong en oud met zijn fantasievolle werelden, waarin verwondering en illusie de hoofdrol spelen. Het pand uit 1764 waarin Escher in Het Paleis gevestigd is, ligt in het aan het Lange Voorhout. Misschien wel één van de mooiste lanen van Nederland?

De rode draad in het museum is Eschers ontwikkeling als kunstenaar; van zijn vroege werk met prille houtsneden van personen en zijn weergave van natuur en landschappen tot zijn latere werk, waarin hij zijn revolutionaire vlakvullingen, metamorfoses en optische illusies ontwikkelt. Wij snappen wel dat deze speelse prenten niet alleen een plezier zijn voor het oog van museumbezoekers, maar dat het werk van Escher ook al jaren een rijke inspiratiebron voor wiskundigen, filmmakers en architecten van over de hele wereld vormt.

Ook is er in Escher in Het Paleis ruimte voor interactie. Op de tweede etage puzzel je met je ogen, ontdek je met je handen en word je deel van Eschers beleving. Stap bijvoorbeeld letterlijk in één van zijn illusies, waarbij je groeit tot reus of krimpt tot minimens in enkele seconden. In de Op-art beginnen wij even aan onszelf te twijfelen: de kunstwerken lijken te bewegen, maar het is natuurlijk onze eigen beweging die deze illusie creëert. Een andere highlight is wat ons betreft de bijzondere lichtinstallatie Langenfelder Lichtwand (2012) van de Duitse Zero-kunstenaar Otto Piene. We genieten van het schouwspel door het continu bewegende licht.

Vergeet trouwens niet om ook het museumgebouw wat uitvoeriger te bekijken en de oude paleissfeer te proeven. Koningin-Moeder Emma (1858-1934) woonde en werkte in dit voormalige paleis vanaf 1901 tot haar overlijden. Dit was dé plek waar ze haar familie en officiële gasten ontving. De centrale hoofdtrap midden in het gebouw kreeg van haar de vorstelijke allure, met glanzende koperen leuningen. Grappig detail (of was het misschien voorbestemd?): de prachtige trap lijkt door te lopen naar de tweede verdieping, maar dat is een (optische) illusie. De trap komt maar tot de eerste etage.

In 1990 verkocht de koninklijke familie het pand aan de gemeente Den Haag op voorwaarde dat er alleen culturele activiteiten in plaats zouden vinden. Met groot succes heeft het Haags Gemeentemuseum (het huidige Kunstmuseum Den Haag) hier tentoonstellingen met werk van Auguste Rodin, Frida Kahlo en Venetiaans glas gehouden tot in 2002 de permanente overzichtstentoonstelling van M.C. Eschers werk en leven zijn intrede mocht nemen. Let tijdens jouw bezoek ook eens op de unieke parketvloer van de Amerikaanse minimal artist Donald Judd en de spectaculaire kroonluchters van Hans van Bentem.

Museum Escher in Het Paleis

Pulchri Studio

Het Schilderkundig Genootschap Pulchri Studio. Dat klinkt best chique, toch? Toch voelden wij ons instantly thuis bij deze kunstenaarsvereniging en galerie voor hedendaagse kunst, dat al sinds 1847 bestaat. Tijdens ons bezoek komen wij eerst even op adem met een lunch op het terras in de binnentuin. Het zonnetje schijnt er vrolijk op los, maar ook binnen in de gezellige sociëteit, annex café-restaurant, is het prima toeven. Wat een heerlijke oase van rust vinden we hier, midden in het bruisende centrum van (Museumkwartier) Den Haag!

Bij Pulchri Studio is een grote diversiteit aan hedendaagse kunst te bekijken én te koop. Alle stromingen worden vertegenwoordigd op een oppervlakte van 750 m2. Er zijn elke maand wisselende tentoonstellingen met werk van kunstenaarsleden en externe kunstenaars. Zo organiseert Pulchri Studio gemiddeld 60 tentoonstellingen per jaar! Op het moment dat wij door de expositiezalen dwalen (we mogen zelfs even een blik werpen in de monumentale balzaal, ofwel: Louis XV zaal) van dit prachtige pand, genieten we van de Najaarssalon & Van Ommeren – De Voogt Prijs 2022.

De Najaarssalon vult alle grote zalen van Pulchri Studio: de Mesdagzaal, Weissenbruchzaal en de Hardenbergzaal. Voor deze salon kunnen alle kunstenaarsleden werk inbrengen, wat zorgt voor veel verscheidenheid en zonder vast thema. De deelnemers maken allen kans op de Van Ommeren – De Voogtprijs 2022. En daar werd gehoor aan gegeven, want er zijn dit jaar door maar liefst 142 kunstenaars 228 kunstwerken ingeleverd.

Welke tentoonstellingen je nog meer kunt verwachten? Bekijk de agenda hier, met in april steevast de Voorjaassalon en in september de Najaarssalon, met tal van overzichtstentoonstellingen, solotentoonstellingen en jubileumexposities (in 2022 bestaat Pulchri Studio 175 jaar). In de kleine zalen en in de grote. Met alle kunststromingen die jij je kunt bedenken!

West Den Haag

In de voormalige Amerikaanse ambassade vind je West Den Haag, gevuld met hedendaagse kunst. Tentoonstellingen worden door documentaires, lezingen, performances en discussies in een bredere maatschappelijke dialoog geplaatst. Als kunstinstituut richt West zich op de meest relevante internationale ontwikkelingen op het gebied van de beeldende kunst. Daarbij krijgen kunstenaars de ruimte en mogelijkheden om nieuw werk te ontwikkelen.

Het gebouw op de hoek van het Lange Voorhout ken je misschien wel? Tegenover de Koninklijke Schouwburg aan de ene zijde en tegenover Bodega De Posthoorn aan de andere zijde, schuin tegenover de Hofvijver met het Haags Historisch Museum om de hoek.

Interessant: het voormalige gebouw van de Amerikaanse ambassade werd gebouwd op de plek waar tot 1945 Hotel Paulez en het vroegere Bodega De Posthoorn stonden. Op 3 maart 1945 werd het Bezuidenhout door de geallieerden gebombardeerd en werden ook hier enkele huizen vernietigd, inclusief het hotel en de bodega. Uit het as herrees in 1959 het markante gebouw met zijn kenmerkende raam/gevelconstructie naar het ontwerp van de Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer (1902-1981): de Amerikaanse ambassade.

West Den Haag schenkt naast haar lopende programma daarom ook aandacht aan de unieke cultuurhistorische betekenis van de locatie. Enerzijds is het rijksmonument een icoon van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en symbool voor Pax Americana, en later de Koude Oorlog en de terreurdreiging. En anderzijds is het gebouw ook een belangrijk monument voor wellicht de meest invloedrijke culturele stroming van de 20ste eeuw: Bauhaus. Door inhoudelijke en kritische reflectie wil West Den Haag zijn publiek een sterker gevoel geven voor de unieke cultuurhistorische betekenis van het gebouw en tegelijkertijd inzicht geven in een nieuw tijdperk. Namelijk dat van de verbeelding!

Let op: er geen werkende lift in West Den Haag; de begane grond is toegankelijk, maar de overige tentoonstellingen helaas slechts beperkt.

Culinair genieten in het Museumkwartier

Naast alle culturele activiteiten, kun je in Museumkwartier Den Haag ook prima culinair genieten. Strijk neer op één van de terrassen op Plaats (dat is een plein) of Het Plein (ja, ook een plein). We geven je alvast wat tips om de keuze gemakkelijker te maken:

Appeltaart bij Dudok

Wij gingen voor een lunch naar Dudok, waarbij we het niet konden laten ook het befaamde appeltaartje te bestellen (hoewel de red velvet cake van Dudok er ook mag zijn, of probeer ’t Haags Torentaartje). Dudok Den Haag wordt ook wel ‘de parlementaire kantine’ genoemd, maar wij kennen de naam Dudok vooral als gevestigde naam in Rotterdam, begonnen aan de Meent. Wij zijn blij dat er in de Hofstad ook een vestiging van Dudok bevindt, omdat wij daar toch iets vaker zijn!

Dudok

Lunchen bij de Posthoorn

Dat álles in het Museumkwartier letterlijk en figuurlijk met elkaar verbonden is, ontdekken we voor de zoveelste keer op het terras van Bodega de Posthoorn. Het staat van oudsher namelijk bekend als kunstenaarscafé, waar bijvoorbeeld veel leden van Pulchri Studio bij elkaar kwamen. Zelfs koningin Wilhelmina (ook werkend lid en beschermvrouwe van Pulchri Studio van 1932 tot 1946) bracht in vroegere tijden regelmatig een bezoek aan deze Bodega, om de hoek van haar paleis (ja, die waar je tegenwoordig museum Escher in Het Paleis kunt vinden). In het kunstenaarscafé werden er regelmatig heftige discussies gevoerd over nieuwe kunststromingen, zoals bij de opkomst van figuratie en abstractie.

Wij snappen wel dat kunstenaars, journalisten, politici, zakenmensen, toeristen en expats kiezen voor een ontmoetingsplaats als deze. Tijdens onze lunch aan de Lange Voorhout genieten we van het uitzicht op de statige panden, de oude bomen en het flanerende publiek op de Antiekmarkt. Het voormalige koetshuis is sinds 1945 de standplaats van Bodega de Posthoorn, sindsdien is de uitstraling van het etablissement onveranderd.

En wist jij dat de bodega figureert in verschillende geschreven verhalen en boeken? Die gaan vaak over politiek en flanerende Hagenaars. Je moet dan ook niet gek opkijken dat je Bart Chabot tegenkomt op de menukaart, als dessert. Wat je nog meer vindt op het menu? Van oudsher is Den Haag de stad met een grote betrokkenheid bij het vroegere Nederlands-Indië en het huidige Indonesië. Daarom gaan de heerlijkste gerechten uit de Indische keuken hier zij aan zij met Nederlandse klassiekers.

(Na)zomer bij Het IJskabinet

IJs. Do we need to say more? Toen we tussen het museum hoppen door besloten om een ijsje te halen bij Het IJskabinet, beseften we ons dat dit misschien weleens ons laatste ijsje van dit jaar zou zijn (een paar uur later aten we onze eerste pepernoten van het jaar). Onze aanrader? De kaneelsmaak!

Dineren in het Museumkwartier

Voor het diner raden wij je aan naar de knusse Plaats te gaan. Bij Jamey Bennett staat altijd een tafel klaar, waar je met elkaar gerechten deelt van een internationale kaart. Of reserveer een tafeltje bij Garuda by Ron Gastrobar Indonesia, het voormalig iconische Garoeda (waarvan we de lichtreclame tegenkwamen in het Haags Historisch Museum), maar dan in fusion style. Met bovenin een cocktailbar met uitzicht en op de lagere etages verfijnd Indonesisch eten.

In een prachtig pand, midden op het Plein met uitzicht op de Tweede Kamer, kun je aanschuiven (hoewel, reserveren is aan te raden) bij SEAFOOD BAR 19. Je ziet het misschien al aan de naam, hier geniet je van visgerechten op Plein nummertje 19.

En dan is er nog het mooie Moya, een tapas club met een internationaal karakter. De open keuken is het werkterrein van de gepassioneerde chef-kok Alejandro Molina. Naast de authentieke tapas vind je op de menukaart ook modernere en culinaire variaties. Ook leuk voor het drinken van een cocktail!

Tapas & Petiscos bij Tapisco

Op onze eerste avond in Museumkwartier Den Haag konden we rollend ons bed in duiken, toen we gingen dineren aan de overkant van het hotel, bij Tapisco. Onlangs ontving Tapisco een Bib Gourmand van Michelin: “Eeuwenlang was het een geroemde boekhandel, vandaag staat dit sfeervol restaurant met zuiderse flair te boek als dé plek voor Spaanse tapas en Portugese petiscos. De ervaren chef bewaakt de authenticiteit van de smaken. Kwaliteitsproducten schitteren hier in typische gerechtjes, niet te ingewikkeld maar boordevol smaak. Een boeiende zuiderse reis!”

Dat klinkt veelbelovend. En dat was het ook. We genieten samen van het shared dining concept, waarbij Daan zelfs een stukje zalm probeert (ja, dat was een memorabel moment). Tip: reserveer bij Tapisco een tafeltje bij de open keuken en bekijk live hoe jouw Zuid-Europese gerechtjes in een modern jasje bereid worden!

Duik het theater in!

Na het diner kun je de dag afsluiten met een avondvoorstelling in de Koninklijke Schouwburg met Het Nationale Toneel als vast huisgezelschap. En ben je fan van cabaret, stand-up comedy of kleinkunst? Bezoek dan Theaters Diligentia en PePijn. Waar je in het Museumkwartier ook bent, je hoeft niet ver te lopen om moe, maar voldaan in slaap te vallen in één van de hotels midden in het Museumkwartier. Tijdens ons weekend sliepen wij bij voco The Hague, an IHG Hotel.

Tapasco
Tapasco
Tapasco

Restaurant Tapasco

Slapen bij voco

Het voco The Hague, an IHG Hotel is gevestigd in een voormalig bankgebouw aan de Kneuterdijk. Het 4-sterren hotel is in 2021 gemoderniseerd, volgens eigen zeggen met een ’typisch Nederlands design en een unstuffy stijl’. Het is overal lekker licht, ruim en toch knus. De 204 kamers bieden verschillende soorten bedden. We ontdekten dat er zelfs aangrenzende kamers zijn voor gezinnen. Handig! Vanuit onze hotelkamer op de vijfde verdieping werden we getrakteerd op een panoramisch uitzicht over Den Haag, heerlijk om even bij weg te dromen!

Ook geven wij pluspunten aan het ontbijt (zelf uit te breiden met lokale gerechten tegen een toeslag) in de Botanica Kitchen Bar &Lounge. Naast het ontbijt kun je hier ook terecht voor lokaal geproduceerde gerechten met een internationale twist tijdens een lunch of diner. Als een fijne toevluchtsoord leunden wij hier af en toe heerlijk achterover om tot rust te komen in de binnen- en buitentuin.

Ook fijn: de gratis wifi op de kamer en een gemakkelijke castingdienst om onze favoriete tv-programma’s op de televisie in onze hotelkamer te kunnen streamen. Ook van de voorzieningen als de bagageopslagruimte, de 24-uurs receptie en het koffiezetapparaat/waterkoker maakten wij dankbaar gebruik. En de eyecatcher op onze hotelkamer? Dat was toch wel de (kleding)kast.

Voor de deur van het hotel vind je een tramhalte en het Centraal Station bevindt zich op maar 9 minuten afstand. Wanneer je het Museumkwartier komt ontdekken, heb je het openbaar vervoer verder niet nodig, alle locaties zijn maximaal 5 minuten verwijderd van elkaar of het hotel.

Voco Hotel
Voco Hotel

voco The Hague

Augmented Reality tour door het Museumkwartier

In het Museumkwartier liggen de verhalen op straat. Letterlijk. Want verspreid in het cultuurdistrict kun je tien QR-stoeptegels scannen met jouw smartphone. Je roept hiermee digitaal oude bekenden op zoals Mozart, Prins Willem V en Abraham Bredius. Ontdek de verhalen van personen (of objecten) die stuk voor stuk in het Museumkwartier zijn geweest en nog altijd actueel zijn. Ieder personage vertelt jou over de plek zoals het vroeger was én je kunt een selfie maken met deze beroemde, beruchte burgers.

Op deze manier maak je een unieke, interactieve wandeling door het Museumkwartier in Den Haag met een Augmentend Reality route (AR route). Bekijk de plattegrond met alle locaties waar een Museumkwartierzegel ligt (startpunt: nummer 11), scan de QR-code op het zegel en geniet van de verhalen en de gebeurtenissen achter de historische gevels van het Museumkwartier!

AR route

Museumkwartier op de kaart

Natuurlijk hebben we voor het gemak ook een Google Maps kaartje voor je gemaakt, waar je alle hotspots uit deze blog kunt terugvinden. Sla de kaart op voor later, zodat je onderweg precies weet waar jij moet zijn!

Welk museum zou jij willen bezoeken in Museumkwartier Den Haag?

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Museumkwartier Den Haag.
Credits fotografie: Iris Zaagman / tekst: Danielle Lakeman.

Ps. Lees binnenkort ook onze blog over de Humor in Kunst audiotour!

Leave a comment