Skip links

Beleef 24-uur Hanze met Dutch Girls In Museums!

Men neme negen Hanzesteden, die zichzelf dit jaar negen maanden lang in schijnwerpers zetten. Zo is het op én rond zaterdag 14 oktober tijd voor 24-uur Hanze, waarbij de Hanzesteden tegelijkertijd uit hun voegen barsten met bijna honderd activiteiten.

Ben je benieuwd wat er tijdens 24-uur Hanze zoal te beleven valt? Ontdek net als wij (één van) de negen parels van Oost-Nederland. Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle staan allemaal in het teken van het eeuwenoude Hanze gedachtegoed.

Highlights uit het programma

Er zijn allerlei culturele activiteiten, zoals pop-up events, lezingen, muziek, tentoonstellingen, workshops, rondleidingen, urban acts en – als klap op de vuurpijl – zijn de meeste musea ‘s avonds open voor publiek! Om je alvast een beetje op weg te helpen, geven we in deze blog een aantal highlights uit het lekker volle programma.

Een voorproefje op Instagram

Reizen langs de Hanzesteden

Zit je op zaterdag 14 oktober in de trein op het traject Zutphen, Deventer of Zwolle? Dan kan het zomaar zijn dat je een leuke act tegenkomt. Wat er précies gaat gebeuren weten wij ook niet. Dus: laat je verrassen! Ook bijzonder: een speciale boot, genaamd De Tram probeert binnen 24 uur van Harderwijk naar Doesburg te varen en zal dus langs hopelijk langs alle Hanzesteden komen.

Gesammtkunstwerk

Lijkt het je tof om je creatieve steentje bij te dragen? Doe dan mee met het creëren van het levensgrote Hanzesteden kunstwerk. Kunstenaar Chris Veldhof gaat tijdens 24-uur Hanze langs de negen steden om samen met jou negen losse panelen te beschilderen. Uiteindelijk vormen deze panelen dan weer één geheel. De onthulling daarvan is op 14 oktober om 20:30 uur in Deventer. En over deze stad gesproken…

Ontdek de 9 Hanzesteden aan de IJssel

24-uur Hanze in Deventer

Ontdek verborgen plekken die linken aan de Hanze historie van Deventer en maak kennis met het talent van jonge makers en amateurkunst uit deze Hanzestad. Je wordt getrakteerd op meer dan 25 culturele en feestelijke activiteiten.

Kloppend hart

Begin goed met een indrukwekkend multimediaspektakel bij de Hanze Experience in de Oude Mariakerk. Dit is het kloppend hart van het Hanzejaar in Deventer. En wat dacht je van zondagochtendyoga in de Bergkerk? Vergeet dan niet om jouw Brekkie op een Hanze Plekkie voor na de yoga te reserveren. Of maak gebruik van deze ontbijtservice van Ontbijtbar Betti op één van de andere bijzondere locaties in Deventer. Diezelfde Bergkerk transformeert op zaterdagavond overigens tot Danskerk. Voetjes van de kerkvloer!

Andere aanraders in Deventer

De WalkTheH*nze?!, een spannende avondwandeling met zaklamp door de binnenstad van Deventer. De Outside Escape, waarbij je met je smartphone al puzzelend door de stad wandelt. Je loopt langs de sporen die de Hanzetijd in Deventer heeft achter gelaten (en dat zijn er veel!). Of doe de Hanze Podwalk door middeleeuws Deventer, waarbij je gelijk verschillende Hanzelijke locaties aandoet!

Klik hier voor het complete 24-uur Hanze programma van Deventer.

Tijd voor 24-uur Hanze in Deventer

24-uur Hanze in Doesburg

First things first, want hoe tof is dit: op zaterdagavond zijn de meeste musea in Doesburg geopend tot middernacht. Denk hierbij aan dwalen in de nachtelijke uren door het Mosterdmuseum, het Zilvermuseum en Streekmuseum de Roode Tooren.

In beweging!

Overdag zijn alle musea natuurlijk ook geopend. Verder volg je op zaterdag 14 oktober onder andere een workshop graffiti spuiten met Roos Art (Rosalie de Graaf) bij LOC 17 Laat je rondleiden door de historische binnenstad tijdens een stadswandeling of leer de mooiste plaatjes schieten tijdens de workshop smartphone fotografie. Een highlight die wij sowieso mee zouden pakken: trotseer de 220 treden van de hoogste kerktoren van Gelderland. In diezelfde imposante Grote- of Martinikerk pak je ’s avonds de silent disco mee.

Culturele Zondag

Op zondag 15 oktober openen meerdere deelnemers van de Culturele Zondag hun deuren: kunstenaars, galeries, podia, musea en andere bijzondere locaties zetten deze dag de deuren open voor publiek. Weet je even niet meer waar je moet zijn? Trek je dan even terug bij De Waag: hét Hanze icoon van Doesburg.

Hier staat het programma van 24-uur Hanze in Doesburg.

24-uur Hanze in Doesburg

24-uur Hanze in Elburg

In Hanzestad Elburg begint het 24-uur Hanzeprogramma al op vrijdag 13 oktober en loopt nog lekker door op zaterdag 14 oktober. Het programma van Elburg richt zich met name op de jeugd met hippe workshops, maar de vesting van Elburg is een bezienswaardigheid op zich om eens te bezoeken.

Eeuwenoude binnenstad

Het eeuwenoude binnenstadje heeft een uniek, rechthoekig stratenplan. Lekker overzichtelijk, hoewel… in ieder straatje zou je even rond willen lopen! Kies je nu voor links, of rechts? Elburg is nog altijd omringd door prachtige wallen, visrijke grachten en delen van de oude stadsmuur. Deze verdedigingswerken waren hard nodig toen Elburg nog een middeleeuwse Hanzestad was en pal aan de Zuiderzee lag.

Anno nu

Anno 2023 gooi jij tijdens 24-uur Hanze in Elburg de heupen los tijdens de Silent Disco in de kloostertuin, beleef je het kloosterleven in Museum Elburg met workshops, lezingen en muziek, geniet je van Storytelling in de Visafslag en speur je door de donkere straten van de vesting met de Hanze Speurtocht By Night.

Bekijk hier het complete programma van 24-uur Hanze in Elburg.

Uitzicht op de Vischpoort van Hanzestad Elburg ©MarketingOost

24-uur Hanze in Harderwijk

Ontdek Harderwijk op jouw manier op zaterdag 14 oktober van ’s ochtends vroeg tot in de late uurtjes. Tijdens de Moonlight Shopping zijn niet alleen de winkels tot laat open. Er is ook straattheater, optredens van shantykoren en livemuziek.

Wanderlust

De stad kleurt deze avond rood, de kleur van de Hanze. Aanrader: ga mee op culturele ontdekkingstocht door de buitenlucht met Wanderlust. Je loopt vanuit de MESS over het voormalige Landmacht kazerneterrein en komt onderweg street-perfomance tegen.

Water en land

Weet jij alles over de Hanzesteden en kun jij met jouw team de geheime uitgang van Harderwijk binnen twee uur vinden? Speel het Hanze Escape Event met vrienden of familie. Of wil je juist méér weten over Harderwijk? Maak dan met een stadsgids een avondwandeling of stap aan boord van een echte Harderwijker botter en vaar het Veluwemeer op.

Museumnacht

De Museumnacht is hét perfecte moment om een bezoek te brengen aan de Grote Kerk. Dwaal door de mooi verlichte kerk en beluister de audiotour over de unieke 16e-eeuwse gewelfschilderingen. Ook Stadsmuseum Harderwijk is tot lekker laat open; tot 01:00 uur heb jij de tijd om door dit museum te dwalen.

Ontmoet Marinus van Dokkum

Ben jij benieuwd hoe de vrolijke schilderijen van Marius van Dokkum tot stand komen? Kom het met eigen ogen bekijken in het Marius van Dokkum Museum. Tijdens de Museumnacht is de kunstenaar himself aan het schilderen in zijn eigen museum. Wil je iets vragen? Hij geeft met plezier uitleg en antwoord!

Het complete programma van 24-uur Hanze in Harderwijk vind je hier.

24-uur Hanze in Harderwijk

24-uur Hanze in Hasselt

In Hasselt is er voor 24-uur Hanze geen speciaal programma. Maar dat neemt niet weg dat er genoeg te doen is in deze Hanzestad. Verken bijvoorbeeld de idyllische straatjes tijdens een stadswandeling, bezoek de expositie Van Hanze tot Hannekemaaiers in het Oude Stadhuis of beklim de Grote Kerk of Stephanuskerk met 177 treden. De beloning: een mooi uitzicht over Hasselt en haar omgeving vanaf 41 meter hoogte.

Bezoek 24-uur Hanze in Hasselt

24-uur Hanze in Hattem

Tijdens 24-uur Hanze pakt Hattem lekker uit met originele activiteiten. De Hattemse musea laat je op een ongebruikelijke manier het museum beleven. Kom bijvoorbeeld eten tussen de kunst, met een bijzonder drie gangen menu gebaseerd op de middeleeuwen, tijdens het Hanze Diner in het Voerman Stadsmuseum.

Bijzondere locaties

Of ontdek meer over de Middeleeuwen op een drijvend pop-up museum. Het 50 meter lange, reizende Museumschip De Vlotbrug is sowieso een bijzondere bezienswaardigheid. Het vaart net als vroeger over de IJssel, maar is voor deze gelegenheid aangemeerd in de haven van Hattem. Windkorenmolen De Fortuin is op vrijdag 13 oktober zelfs tot 01.00 uur ’s nachts te bezichtigen en van binnen en buiten mooi aangelicht. Romantisch!

Duizend-en-een-Pieck

En we dromen nog even verder in een andere sprookjesachtige wereld. Want ook het Anton Pieck Museum pakt lekker uit op zaterdag 14 oktober: met instaprondleidingen in het museum en een voorleessessie in de avonduren uit de pikante, ongekuiste paragraaf uit Alle verhalen van duizend-en-een-nacht, een boek dat Anton Pieck illustreerde. Voor de kids is er op vrijdagavond 13 oktober ook een voorleessessie, minder pikant, maar wel erg spannend: uit Sinbad de Zeeman. Daarna mag je het museum door met zaklantaarnspeurtocht.

Kleurrijk samenspel

Een andere aanrader: KLEURRIJK. Een muzikale beleving met een knipoog naar de rijke historie van de regio, kunst, de inwoners, dromen en de toekomst. Op zaterdagavond 14 oktober zijn er twee shows in de Grote of Andreaskerk, waarbij verhaal, muziek en kunst samenkomen.

De Kolonisten van Hattem

Verder kun je zaterdagmiddag Handelaren van de Hanze (een soort live Kolonisten van Catan) spelen in de pittoreske binnenstad van Hattem. Waan je voor even in de Hanzetijd en kom handelen in Hanze goederen. Wie produceert de meeste producten en verdient de meeste Hattemse duiten? Ondertussen stuit je in het centrum op verschillende muzikale verrassingen.

Alle details over 24-uur Hanze in Hattem kun je hier vinden.

24-uur Hanze in Kampen

Dompel je onder Hanze in de Nacht en beleef een feestelijke cultuurnacht in Hanzestad Kampen. Het programma begint bij zonsondergang en gaat door tot diep in de nacht. Bij aankoop van een passe-partout krijg je toegang tot meer dan 30 optredens op veertien locaties.

Terug naar de middeleeuwen

Luister op verschillende locaties naar poëzie, verhalen en verzen of laat je meevoeren op allerhande muzikale klanken. Drink middeleeuws bier in Huys der Kunsten onder het genot van middeleeuwse muziek (met gitaar en luit) of sluit aan bij de KamperKampvuurAvond. Daar speel je (als je wilt) gezellig een deuntje mee met een grote groep van gitaristen of mijmer je weg bij verschillende singer/songwriters.

Betoverend kunstlicht

In de Stadskazerne ga je terug in de Hanzetijd en gaat lichtkunstenaar Stefan Cop aan de slag met betoverend kunstlicht (zelf ‘schilderen’ in een donkere ruimte met blauw kunstlicht is toegestaan!). Quintus is tijdens Hanze in de Nacht het decor voor het Hanze Familiefestival, met activiteiten en workshops voor de hele familie.

Middeleeuws LEGO

Over activiteiten voor de hele familie gesproken: de tentoonstelling Hanze Steenrijk. Een tijdreis met modellen van LEGO® stenen in Stedelijk Museum Kampen wil je niet missen. De met zorg opgebouwde voorstellingen laten niet alleen de welvaart en het avontuur van de Hanzetijd zien, maar ook het alledaagse leven in de Middeleeuwen. Voor de kids is er in het Stedelijk Museum ook een nachtelijke speurtocht uitgestippeld.

In het donker

In het Ikonenmuseum is het donker. Niet omdat het museum gesloten is, maar omdat je met slechts een paar olielampjes een tocht door het museum maakt. In het flauwe schijnsel dwaal je door het eeuwenoude gebouw. Vertellers van Hanzeverhalen nemen je mee op een interactieve tour door het donkere museum. En zo zie je de eeuwenoude ikonen eens in een ander licht.

Eeuwenoude fabriek

Krijg je geen genoeg van de het talloze dwalen en de talloze verhalen? Bezoek dan ook het eeuwenoude pand De Eenhoorn met een avondrondleiding. De onbepleisterde muren, stenen vloeren en delen van de zoldergebinten ademen de geur van koffie, thee en tabak en vormen een doolhof aan werk- en opslagvertrekken. Overdag is een bezoek aan de fabriek al bijzonder, laat staan in de avonduren!

Music & Paint

Naast de locaties in de binnenstad, kan je elk half uur opstappen op de skeltertrein voor een korte tocht naar kunstenaarsbroedplaats Het Werk in IJsselmuiden. Daar geniet je van een avond vol Night Music & Painting.

Bekijk hier het complete programma van 24-uur Hanze in Kampen of bekijk het blokkenschema.

24-uur Hanze in Kampen

24-uur Hanze in Zutphen

Ook Hanzestad Zutphen organiseert een bijzondere Museumnacht tijdens 24-uur Hanze. Op zaterdagavond 14 oktober hop je van De Bibliotheek naar Dat Bolwerck en van het Luxor Theater naar Stedelijk Museum Zutphen, Muzehof en Woest Oost. Overal in de stad stuit je op dans, cabaret, muziek en theater.

Nachtelijke avonturen

Ook verschillende monumenten openen deze avond hun deuren: beklim de torens van de Sint Janskerk, Walburgiskerk en de Wijnhuistoren en geniet van een fantastisch uitzicht over de sfeervol verlichte stad in de avonduren, bekijk de eeuwenoude Burgerzaal of betreed de Berkelpoort in het donker. Tijdens Museumnacht Zutphen zijn de monumenten gratis toegankelijk, voor het bezoeken van de musea koop je een passe-partout.

Night Parade van Circo di Strada

Extra bijzonder is het Circo di Strada Night Parade. Tijdens de Museumnacht trakteert de internationale circusparade Circo di Strada je op een betoverende ervaring in de Lange Hofstraat, Korte Hofstraat, Turfstraat, Beukerstraat, Sprongstraat en de Houtmarkt. Met duizenden lichtjes en bijpassende magische muziek.

Bekijk hier het programmaboekje van Museumnacht (inclusief blokkenschema) tijdens 24-uur Hanze in Zutphen.

24-uur Hanze in Zutphen

24-uur Hanze in Zwolle

Last but nog least: 24-uur Hanze in Zwolle. En dat doet de stad met een overvol programma. Laat je bijvoorbeeld betoveren door een ambient experience tijdens de zonsondergang op een wel heel unieke locatie: het Panorama dak van het Academiehuis (of: de Grote Kerk).

Panorama Hanze

De klim is trouwens sowieso een must, alleen al om te genieten van het adembenemende uitzicht. Deze klim maakt onderdeel uit van Panorama Hanze, een interactieve experience door het Academiehuis. Je maakt een reis door verleden, heden en toekomst. Via de zolderverdieping klim je uiteindelijk naar het dak van de Grote Kerk.

Panoramisch ontspannen

Op diezelfde plek kun je tijdens zonsopgang meedoen aan Bier-op-de-nok-Yoga. Rek en strek met uitzicht over de stad, onder het genot van een (0%-)biertje. In het Adademiehuis kun je ook terecht voor het Vroege Vogels en Nachtuilen ontbijt. Geniet van een vers ontbijtje onder de 600 jaar oude gewelven, onder het genot van live muziek. Een prima afsluiting van de Nacht en een goed begin voor de Ochtendmensen.

Middeleeuws Zwolle

Laat je tijdens 24-uur Hanze in Zwolle meevoeren naar vroegere tijden en waan je even inwoner van een Middeleeuwse Hanzestad tijdens verschillende stadswandelingen en Verhalenvertellers op bijzondere locaties. Zelf dwalen door de stad? Dan is de Hanze Escape Game van Zwolle een mooie toevoeging om deze Hanzestad eens nader te ontdekken.

Originele activiteiten

Ook leuk op zaterdagavond: Lezergamen in de Stadkamer (dat is lasergamen, maar dan in de bieb). Tijdens Night at the Museum beleef je in Museum ANNO Zwolse Hanzeverhalen of neem je een kijkje Achter Geheime Deuren. In Museum De Fundatie ga je met de voetjes van de vloer bij de interactieve DJ-set. Of ga gezellig mee met een Flitsrondleiding. In 15 minuten bekijk je drie inspirerende kunstwerken uit de nieuw geopende tentoonstellingen.

Bekijk hier het complete programma van 24-uur Hanze in Zwolle op 14 en 15 oktober.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met VisitHanzesteden.nl.
Credits fotografie: Willemien Kamps / tekst: Danielle Lakeman.

Leave a comment