Kom je met ons mee om de stad Arnhem en omgeving te ontdekken? In deze blog geven we je inspiratie voor een heerlijk weekend in en rondom deze bruisende stad. Waar natuur en cultuur naadloos in elkaar overgaan. Waar het bruist van de creativiteit. Maar ook rijk is aan historie.
Cultuur & natuur
Arnhem. De stad die omringd is door weelderig groen. Waar je op de naastgelegen Veluwe kunt genieten van uitgestrekte bossen, brede lanen met eeuwenoude beuken en magische kastelen. In de omliggende, knusse dorpjes en dito buitenplaatsen is altijd iets te doen. Wij snappen wel dat de the rich and famous hier al eeuwenlang hun vertier zoekt. Wist jij dat de naam Arneym in 893 voor het eerst genoemd wordt? Dit komt natuurlijk mede door de gunstige ligging aan de oever van de Rijn. In 1233 kreeg Arnhem officieel stadrechten. Wij kijken al uit naar het 800-jarig bestaansfeestje!
De stad zelf bruist van de energie en goede vibes. Arnhem is een stad van blauw (water) en groen (natuur), maar is daarnaast ook een heerlijke, creatieve, culturele stad vol historie. Zo staat Arnhem internationaal bekend om de Slag om Arnhem, de talloze bezienswaardigheden en als dé mode-, design- en winkelstad.
Zoals je inmiddels van ons gewend bent, maakten wij er tijdens ons bezoek een mooi, cultureel weekend van. Welke musea moet jij zien? En wat valt er in en rondom te stad nog meer te beleven?
Museum Arnhem
Cultuur snuiven
Natuurlijk vertellen we je in deze blog meer over de musea die je in deze regio niet mag overslaan. Ben je benieuwd naar een compleet overzicht van álle musea (en kastelen) in en rondom Arnhem? Check dan VisitArnhem.com.
Musea in Arnhem
Denk je aan musea in Arnhem, dan popt waarschijnlijk direct Museum Arnhem of het Openluchtmuseum op. Leuk feitje: het Nederlands Openluchtmuseum is het állereerste museum ooit dat Danielle als kleine meid bezocht. In het Airborne Museum verdiep jij je in de Slag om Arnhem en in de Eusebius maak je een reis door de tijd. Verborgen in én onder park Sonsbeek ligt het unieke doe-museum Nederlands Watermuseum. En dan is er Rozet, het middelpunt (en tevens midden in de stad)voor cultuur, kennis en educatie. Je vindt daar ook het Erfgoedcentrum: een schatkamer aan voorwerpen en verhalen die samen de geschiedenis van Arnhem en omgeving vertellen. En wist jij dat het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem gevestigd is?
Musea rondom Arnhem
Rondom Arnhem kun je onder andere je culturele hart ophalen in het Lalique Museum, in het hart van het historische centrum van Doesburg. Ook het Kröller-Müller Museum in Otterlo is dichtbij, dat je natuurlijk combineert met een bezoek aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Ook hoef je niet naar Amsterdam voor een Instagram museum; je kunt vanuit Arnhem namelijk richting het naburige Elst voor Akwart Experience. Prikkel je zintuigen en dwaal door 17 verschillende themakamers.
Museum Arnhem
Kunst kijken in één van de mooist gelegen museumgebouwen van Nederland. Dat kan in Museum Arnhem. Inclusief panoramisch uitzicht over de Rijn en een fantastische collectie met (inter-)nationale moderne en hedendaagse kunst van de stad Arnhem. Van realistische kunst uit de 20ste eeuw tot hedendaagse sieraden en vormgeving en met extra aandacht voor werk van vrouwelijke kunstenaars.
Nieuw museumgebouw
Museum Arnhem opende in 2022 opnieuw de deuren voor het publiek na een uitgebreide verbouwing. Het brengt Danielle terug naar haar studententijd. Toen ontwerpduo’s als Spijkers en Spijkers, Viktor & Rolf en Ravage hier exposeerden. Inmiddels vormen wij zelf een creatief duo en laten wij ons allereerst verrassen door de allure van het (nieuwe) museumgebouw. De interactie met de bezoeker is tot in de puntjes doorgevoerd, met De Koepel als het centrale hart.
Open
De tentoonstelling Open geeft ons een verdiepende kijkervaring op een aantal geselecteerde werken uit de vaste collectie. Kunst kijken als beleving, wij houden ervan! De tentoonstelling nodigt uit om de werken op verschillende manieren te ervaren en deze ervaringen actief met elkaar te delen. We flaneren langs een aantal publiekslievelingen, zoals zelfportretten van Dick Ket en brengen onze stem uit welke kunstwerken in de volgende reeks centraal mogen staan. Zo verdiep jij je als bezoeker steeds in een aantal specifieke werken, in plaats van één grote presentatie waarin de vaste collectie wordt getoond.
Tussen grenzen
Daarnaast is tot en met 22 oktober 2023 de tijdelijke tentoonstelling Tussen Grenzen te zien. Een tentoonstelling over migratie, macht en grenzeloze verbeelding. Waar ben je in de 21ste eeuw welkom en waar niet? En als je in een ander land bent, wanneer voel je je dan thuis? In deze tentoonstelling geven kunstenaars, mode- en sieraadontwerpers en Arnhemmers antwoorden op die vragen. Bezoek je Museum Arnhem op een later moment? Bekijk dan hier de actuele tentoonstellingen.
Beeldentuin
Museum Arnhem heeft ook een gratis toegankelijke beeldentuin, naar een ontwerp van landschapsarchitecten Karres en Brands. Hier bekijk je de beeldencollectie in een oase van rust, strijk je neer op het terras van Café Pierre of omarm jij je innerlijke kind door plaats te nemen op de schommel. In de tuin zijn onder andere de werken Borstentros van Maria Roosen, Pong van Louie Cordero en Warrior with Shield van Henry Moore te zien.
Muurschilderingen
Museum Arnhem zorgt ervoor dat er kunst te zien is in de openbare ruimte. Want verspreid door de stad kom je (steeds meer) muurschilderingen tegen van bekende werken uit de collectie. Deze geven de stad letterlijk en figuurlijk meer kleur en laat zien waar Arnhem voor staat: groen, creatief en vrij. Kunst is voor iedereen en het is een mooi idee dat mensen, die normaal gesproken niet naar een museum gaan, op een toegankelijke en laagdrempelige manier in aanraking komen met de cultuur van de stad. En dát sluit weer mooi aan bij onze missie!
Museum Arnhem is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Ticketprijs: €15,00. Gratis toegang met Museumkaart, Rembrandtkaart, VriendenLoterij VIP-kaart, ICOM-kaart en Gelrepas.
Eusebiuskerk
Eusebiuskerk | Glazen Balkons
Zodra je door de kerkdeuren van de Eusebius stapt, maak je een reis door de tijd: van de 21ste eeuw helemaal terug naar de vroege middeleeuwen.
Imponeren kun je leren
De kerk met zo’n 500 jaar geschiedenis (met een wederopbouw na de Slag om Arnhem) is één van de rijkst gedecoreerde gotische kerken en één van de grootste stadskerken van Nederland. Wij stapten in de bijzondere geschiedenis van de Eusebius en zijn belangrijkste bouwheer Karel van van Gelre. Gewapend met een audiotour ontdekken we de imponerende kerkzaal en de eeuwenoude grafkelders. In de kerk vind je oude schatten, maar is er ook sensatie: hoog aan de toren zijn er namelijk twee balkons, helemaal van glas!
Glazen balkons
Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van je bezoek aan de Eusebiuskerk zijn de twee glazen balkons in de nok van de kerktoren. Neem de panoramalift (tot 73 meter hoogte) en geniet van het fantastische uitzicht op de skyline van Arnhem. Durf jij op de glazen balkons te stappen voor een fenomenaal uitzicht (en om je angsten te overwinnen)? Danielle heeft de woorden alles voor de grams hiervoor meerdere keren herhaald. But we dit it! Met zwetende handjes, dat wel. En ja, het was het meer dan waard.
De Eusebius is geopend van maandag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Ticketprijs: €15,00. Gratis toegang met Museumkaart en VriendenLoterij VIP-kaart.
Airborne at the Bridge
Met een fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne at the Bridge de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud, die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem.
Vrijheid en herdenken
De Slag om Arnhem is de grootste luchtlandingsoperatie tijdens de Tweede Wereldoorlog die in september 1944 in en rond Arnhem plaatsvond, als onderdeel van Operatie Market Garden. Het doel was om de belangrijke bruggen over de Nederlandse rivieren te veroveren door Poolse, Britse en Amerikaanse luchtlandingsdivisies, waarna grondtroepen via deze bruggen konden oprukken. Dit liep echter anders…
Airborne at the Bridge laat je kennismaken met onze heftige geschiedenis en geeft stof tot nadenken. Het is een plek dat staat voor vrijheid en het herdenken van iedereen die zich voor onze vrijheid heeft ingezet.
Airborne at the Bridge is een museale dependance van het Airborne Museum in het nabijgelegen Oosterbeek. Een bezoek aan Airborne at the Bridge is gratis. Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
The Church boutiquehotel
Boutique hotel The Church
Je zou het niet verwachten, maar Boutique hotel The Church is gevestigd in – jawel – een voormalige (lutherse) kerk. Je vindt het hotel aan de Spoorwegstraat. En dat ligt dan weer in het Modekwartier. Dit is een heerlijke, inspirerende wijk, want hier zijn zo’n 60 ontwerpers en andere creatieven neergestreken met hun atelier en winkels. Daar gaat onze eigen creativiteit ook van bruisen!
Nadat we de auto om de hoek parkeren in parkeergarage Velperplein, ontdekken we de intimiteit van het boutique hotel. Er zijn in totaal 12 hotelkamers (waarvan 8 zwevende kamers in het midden van de kerk). Kijk je bij binnenkomst omhoog, dan glijdt je blik via het orgel en de zwevende hotelkamers naar de plafondgewelven en de monumentale kroonluchter. Onder de blauwe hemel zijn een luxueuze lounge & cocktailbar en het restaurant ingericht, het zonnetje schijnt vrolijk door de glas-in-loodramen naar binnen en een aantal muren zijn versierd met moderne muurschilderingen.
Wij raken niet uitgekeken, want in onze zwevende kamer genieten we van een dito uitzicht. De sfeer van het historische gebouw is gecombineerd met eigentijds design. Alle kamers zijn voorzien van airco, wat wel zo fijn is met het benauwde, zomerse weer. Uiteraard is er gratis wifi, al is offline zijn op deze plek ook wel even lekker.
Arnhemse straatjes
Ontdek de stad
We vertelden je eerder over ons bezoek aan de Eusebiuskerk. Maar wat we nog niet hadden vertelt, is dat je hier Citystore Arnhem (voorheen VVV) kunt vinden. Wij kwamen hier als startpunt voor een stadswandeling, maar natuurlijk kun jij je hier ook laten inspireren door verhalen over Arnhem, informatie krijgen over de bekende en onbekende pareltjes van de stad én je laten verrassen door de unieke producten in de store.
Stadswandeling met street art
De stadswandeling brengt ons langs de kwartieren in de binnenstad:
- Eusebiuskwartier: de kerktoren als baken hoog boven de stad
- 7 Straatjes: sfeervolle pleintjes, unieke winkeltjes en smalle steegjes
- Janskwartier: de wijk van Sint Jan, Hertog van Gelre, Gele Rijders en de Koepelkerk
- Korenkwartier: ruim 60 horecagelegenheden in hét uitgaansgebied
- Musiskwartier: shoppen, terrasjes, gezellig drukte maar ook groen en rust
- Rijnkwartier: langs de Rijn proef je de geschiedenis van de stad
- Rozetkwartier: hier ademt de stad cultuur, historie en architectuur
- Spijkerkwartier: statige villa’s en veel groen in een sfeervolle wijk
- Stationskwartier: rond het station leeft de stad in alle hectiek van vandaag
We lopen niet alleen langs historisch erfgoed. Want onze stadgids wijst ons ook op alle street art en kunst in de openbare ruimte van de binnenstad! Iedere buurt heeft wel ‘iets’. De stadswandeling is daarom ideaal als introductie, om de stad vervolgens op eigen houtje nogmaals uitgebreid te ontdekken. Voor het gemak hebben we onder aan deze blog een Google Maps kaartje toegevoegd, waar je al een aantal hotspots en bezienswaardigheden ontdekt. En zelf een stadswandeling boeken kan via Citystore Arnhem.
Culinair genieten Arnhem
Naast alle culturele activiteiten, kun je in Arnhem en omgeving ook nog eens prima culinair genieten. Strijk neer op één van de talloze terrassen, verstopt in idyllische straatjes, goed gevuld op één van de vele stadspleinen of met indrukwekkend uitzicht vanaf een roof top. We geven je alvast een paar tips om de keuze gemakkelijker te maken:
Appeltaart bij Dudok
Yes, net als in Den Haag en Rotterdam, is een taartje bij Dudok in Arnhem bij ons vaste prik. Vroeger gingen we steevast voor de appeltaart, maar de komst van de allerlekkerste Red Velvet Cake maakt de keuze een stuk lastiger. Dudok Arnhem vind je in een karakteristiek rijksmonument, de Van Ranzow’s Bank uit 1920. Tip: geniet van de rust in de sfeervolle binnentuin aan de achterzijde van het gebouw.
Focus Filmtheater | Eten + Drinken
Oké. Focus. Want door de vroegere bezoekjes aan Arnhem was het filmtheater bij Danielle welbekend. Echter, in 2018 verhuisde Focus naar een nieuw gebouwd filmtheater op het Audrey Hepburnplein. Extra leuk: Focus Filmtheater heeft sindsdien een openluchtcinema op het dak. Onder de sterren, met uitzicht op de Eusebius en de wind door je haren op groot scherm samen film kijken. Wij zeggen: niks meer aan doen en genieten maar!
Inmiddels ga je bij Focus overigens niet alleen naar de film, maar kun je hier ook terecht voor goed eten en goed drinken in goed gezelschap. Er wordt vers en seizoensgebonden gekookt, met zoveel mogelijk regionale producten en een hoofdrol voor groente. Veel van de gerechten zijn vega of vegan, en bij vlees- en visgerechten kun je ervan uitgaan dat ze gebruikmaken van biologisch vlees en duurzaam gevangen vis. Omdat het voor ons de hoogste lunchtijd was, lieten we de Surinaamse bara di Tyra en Vegan lunchbordje goed smaken. Ook kun je hier terecht voor een (film)ontbijt, diner of borrel.
Dineren bij The Church
Ingecheckt en wel in ons hotel, was het diner maar één kerktrap van ons verwijderd. Sterker nog, vanuit onze hotelkamer hadden we een prachtig uitzicht op het middenschip van deze voormalige kerk, waar je tegenwoordig de lounge, cocktailbar en restaurant kunt vinden.
Wij schuiven gezellig aan bij de chef, aan de chef’s table. We genieten van deze unieke ervaring, waarbij we een 6-gangen diner voorgeschoteld krijgen en oog in oog zitten met Bart Leussink en zijn team, gepassioneerd aan het werk in de enorme, open keuken. We kunnen de gerechten letterlijk ruiken, proeven en bereid zien worden vanaf onze plek aan de bar. Het bleek een prima plek om uren te vertoeven.
De keuken van The Church staat voor pure ingrediënten en kwaliteit. Niet te veel poespas, maar verrassende smaakcombinaties. Elke bereiding wordt gedaan om het product beter naar voren te laten komen en de kwaliteit beter te maken. En dat proef je. Er wordt veel met zuren, ingelegde groenten, umami en kruiderijen gewerkt. Daarbij is de klassieke Franse keuken in een modern jasje gestoken, gecombineerd met invloeden uit de Japanse en Oosterse keuken. Kortom: dineren bij The Church is heaven for your senses.
Eten en drinken in Arnhem en omgeving
Hanzestad Doesburg
Nadat we het centrum van Arnhem achter ons hebben gelaten, rijden we richting Hanzestad Doesburg. In deze charmante vestingstad aan de IJssel vind je in het oude stadscentrum talloze monumentale gebouwen, smalle straatjes en gezellige pleinen. De indeling van de straatjes is nog net als in de Middeleeuwen. Het is dan ook niet gek dat de binnenstad in 1974 als beschermd stadsgezicht is aangewezen. Beklim bijvoorbeeld de hoogste toren van Gelderland, de Grote of Martinikerk. Stadhuis Doesburg is ook een plaatje om te zien en hier tegenover ligt De Waag.
De Waag in Doesburg
Deze dateert uit 1478 en fungeerde als stads-bierhuis, een herberg waar ook de arbeiders van de stad een deel van hun loon in bier kregen uitbetaald. Anno nu is het nog steeds een café-restaurant. En daarmee mag De Waag zich het oudste restaurant in Nederland noemen, met een eervolle vermelding in het Guinness Book of Records.
Al sinds 1457 wordt in het Hanzestadje Doesburg mosterd gemaakt en verhandeld. Proef daarom zeker de échte Doesburg mosterdsoep in één van de restaurants en eetcafés. Dit is tevens de favoriete soep van Danielle, dus je snapt: dit is een spekkie naar het bekkie.
Lalique Museum in Doesburg
Lalique Museum
Wij bezoeken in Doesburg onder andere het Lalique Museum. In het museum, dat sinds 2011 bestaat, staat het werk van de Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique (1860-1945) centraal. Hij ontwierp onder andere juwelen voor de beroemde actrice Sarah Bernhardt en de Brits-Armeense zakenman Calouste Gulbenkian. We ontdekken al snel dat de grote inspiratiebronnen voor Lalique flora, fauna en vrouwelijke vormen zijn. Misschien kun je het daarom al raden: het werk van deze edelsmid en glaskunstenaar behoort tot de art nouveau (en art deco).
Naast de vaste collectie zijn in het Lalique Museum wisselende tentoonstellingen te zien, waarbij ook werk van tijdgenoten en relevante stromingen te bewonderen is. Zo is de tentoonstelling Mucha & Tijdgenoten. Vloeiende lijnen van de grafische kunst nog tot en met 30 juni 2024 te zien.
De Commanderij
We hebben overigens mazzel met onze timing, want pas sinds een paar weken is de begane grond van De Commanderij, na een grootscheepse renovatie, geopend voor het publiek. Dit pand, dat zich pal achter het huidige museum bevindt, behoorde ooit toe aan de Ridderlijke Duitsche Orde en stamt uit het jaar 1286. De oude ridderzaal is geheel gerestaureerd en vernieuwend ingericht als eigentijdse expositieruimte. Wij geven sowieso pluspunten aan de interactieve mediaschermen en de zuilen in pastelkleuren. De glazen vitrines gevuld met glaswerk strijden om onze aandacht.
Koninkrijk van Kleuren
We kunnen niet wachten tot de verbouwing en restauratie in de zomer van 2024 helemaal is voltooid, maar tot die tijd kun je op de begane grond De Commanderij genieten van de eerste tentoonstelling Koninkrijk van Kleuren. Hierin staat de kunst en het kleurgebruik in het werk van Lalique en zijn tijdgenoten centraal. Door zijn achtergrond als juwelier kon Lalique als geen ander spelen met kleuren. Hij had een fijnzinnig gevoel voor licht en de inval daarvan op zijn glaskunst. Spelen met kunst, licht en kleur. Laat dat nou ook net één van onze passies zijn!
Lalique Museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Full price: €19,50. Gratis toegang met VriendenLoterij VIP-kaart en ICOM-kaart. Voor Museumkaarthouders geldt een toeslag van €3,50 voor de tijdelijke tentoonstelling Koninkrijk van Kleuren, inclusief toegang tot De Commanderij.
Extra tips
Na twee dagen in Arnhem en omgeving zijn wij nog lang niet uitgekeken. Maar zoals Danielle zegt: “Je moet altijd iets overhouden om voor terug te komen”. Daarom hieronder een vijftal tips om nóg meer uit je bezoek in de Gelderse Streken te halen. Je kunt natuurlijk precies dezelfde locaties als wij bezoeken, maar check ook vooral de actuele agenda van VisitArnhem.com.
- Kom je regelmatig terug naar deze omgeving of is je verblijf langer, ga je graag de natuur in én bezoek je regelmatig kastelen? Word dan lid van Geldersch Landschap & Kasteelen. Extra bijkomend voordeel: heb je net als Danielle een vakantie naar Engeland geboekt? Daar bezoek je met je lidmaatschapskaart óók nog eens gratis verschillende kastelen!
- Over kastelen gesproken: daar hebben we het in deze blog nog niet eens over gehad! De Veluwezoom rondom Arnhem staat bekend als Gelders Arcadië: een landschap van uitgestrekte landgoederen, buitenplaatsen en kastelen. Je vindt hier bijvoorbeeld Landgoed Middachten, Kasteel Rosendael, Huis Zypendaal, Kasteel Doorwerth en Villa Sanoer. Via VisitArnhem.com ontdek je ze allemaal, inclusief de mooiste routes.
- Onder de winkelstraten van Arnhem bevinden zich zo’n 36 eeuwenoude kelders, in 2001 zijn de Historische Kelders Arnhem in oude glorie gerestaureerd en onderling met elkaar verbonden. Je kunt op eigen gelegenheid een wandeling maken, maar nog beter is het om met een gids van ’t Gilde Stadswandeling op pad te gaan.
- Shoppen in Arnhem en omgeving. We zouden er een apart blog over kunnen schrijven, maar we houden het voor nu maar even bij onze niche. Wel raden we je aan om door de knusse 7straatjes te slenteren. Vergeet niet om het Musiskwartier en het Modekwartier op je shoppingroute mee te pakken. Of plan je tripje naar Arnhem in de maand juni, voor het Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA). Dit is hét jaarlijks terugkerende stadsfestival waar mode, design, kunst en cultuur met elkaar versmelten.
- Verdiep je in de maand september in de Slag om Arnhem met één van de ruim 100 evenementen in en rondom de stad, van rondleidingen tot wandelingen en van herdenkingen tot concerten en expostities.
Gelderse streken op de kaart
Natuurlijk hebben we voor het gemak weer een Google Maps kaartje voor je gemaakt, waar je alle hotspots (en meer) uit deze blog kunt terugvinden. Sla de kaart op voor later, zodat je onderweg precies weet waar jij moet zijn!
Welk tips zou jij toevoegen aan deze blog?
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Arnhem en Gelderse Streken.
Credits fotografie: Willemien Kamps / tekst: Danielle Lakeman.